Skip to content

ActivitAti

Activitățile noastre se desfășoară în funcție de anotimp, fiind selectate pentru distracție, organizare, responsabilizare. 

Viața simplă și frumoasă de la țară poate fi trăită alături de noi!

Primavara

Tabăra micului grădinar, căci primăvara este anotimpul în care plantăm, pregătim grădina pentru a înflori în toată splendoarea. 

Primăvara totul renaște, dar ca renașterea să fie cât mai vizibilă,trebuie să curățăm și să pregătim terenul. Așadar, antrenăm copiii în activități de curățare a livezii. Vă întrebați dacă le place? E fascinant să se joace precum oamenii mari!

Copacii se dezbracă de straiele pe care iarna le-a vitregit, iar copiii sunt pregătiți să le strângă, să facă grămezi, să își imagineze jocuri în care sunt pe „terenul de luptă.”

Nu există copil care să nu se bucure atunci când hrănește cu mâna lui un ied, o căpriță sau un porcușor! E drept că uneori vor să împartă chiar porția lor cu îndrăgitele animale. Și nu pentru că nu ar fi mâncarea bună, ci tocmai pentru că e prea bună! Însă, avem tot ce ne trebuie pentru ca animăluțele să fie hrănite corespunzător, iar porțiile copiilor să fie doar ale lor.

Prin toate activitățile pe care le desfășurăm, îi învățăm pe copii despre natură și nevoia ca aceasta să fie protejată. Văruim pomii, iar asta e o activitate și gospodărească, și artistică pentru că mulți vor să își dovedească abilitățile de mari pictori.

Să plantezi un copac, dar să începi cu pași mai mici! Așadar, noi plantăm flori. O facem cu energie și cu scenarii și povești despre floarea uriașă care va crește, despre o culoare nouă în care o să răsară o floare.

Primăvara e ofertantă și încercăm să profităm de tot ce ne oferă ca să desfășurăm ateliere creative și recreative memorabile.

VARA

E greu să alegem un sezon preferat pentru organizarea taberelor, dar parcă, parcă, vara are un mic avantaj. Ziua mai lungă, lista activităților inepuizabile, felul în care soarele și căldura ne îmbie să facem o grămadă de lucruri.

Focul de tabără e momentul care nu lipsește de la nicio tabără organizată de noi. Este un moment și un cadru perfect pentru a rememora cele mai frumoase amintiri din tabăra, de a mânca bezele sau porumb copt, de a face planuri pentru următoarea tabără (nu am întâlnit până acum copil care să nu își dorească să revină!).

Teama de întuneric e una dintre cele mai frecvente frici ale copiilor. Dar când înfrunți Tărâmul Întunericului cu întreg arsenalul de care ai nevoie, nu faci decât să te împrietenești cu el și să îi descoperi farmecul.

Mulți copii au experimentat plimbări în mijloace moderne de transport. Le-a plăcut confortul. Dar plimbările în căruța trasă de cai au un farmec aparte. Ai cerul deasupra capului, vântul care îți dansează în plete și nu lipsesc gropile care te fac să te hurducăi a distracție.

Prea puțini copii sunt învățați să bată un cui. Acest atelier le dezvoltă dexteritatea, manualitatea. În plus, o să vă treziți cu un mic specialist în casă, nu se știe niciodată când trebuie bătut un cui pentru un tablou. Pentru acest atelier, se iau toate măsurile de siguranță, niciun copil nu a avut de suferit, poate doar mici regrete că atelierul nu a durat ziua întreagă.

Zona este una ofertantă din punct de vedere turistic. De fiecare dată, avem în agendă o zi dedicată excursiilor. Una dintre excursiile care aduce de fiecare dată maximă încântare este cea la Castelul Bran.

Îi învățăm pe copii să monteze corect un cort, asta în timpul zilei, căci pe timp de noapte îi lăsăm să se bucure de rezultat…testându-l. Se doarme bine, liber, cu vise plăcute la cort!

Ce distracție mai stârnesc aceste jocuri! Că sunt individuale, că sunt de grup, acestea vin cu provocări haioase și atunci și rezultatele sunt la fel de haioase.

Cinematograf în aer liber. Sau cum să te bucuri de un film în care există o coloană sonoră permanentă: a cântecului de greier.

Echitație în natură. Călărim căluți, îi hrănim. Această activitate îi bucură pe copii, mai ales că foarte puțini au ocazia de a face acest lucru în alte împrejurări.

Există mâncaruri și…mâncăruri gătite la tuci. Gustul pentru mâncarea savuroasă se cultivă. Iar când îi implici pe copii în pregătirea mâncărurilor de referință riști ca ei să își dorească repetarea experienței. De cât mai multe ori.

Să se cațere, să își verifice capacitatea de a-și menține echilibrul, să alerge, să se dea pe tiroliană. Doar câteva din metodele prin care copiii își pot consuma energia frumos, constructiv, memorabil. Și toate acestea în parcul de aventură.

Din lut, din lemn, din hârtie și alte materiale, copiii dau frâu liber imaginației și creativității. Uneori, facem păpuși pe care le scoatem apoi pe scenă. Le scoatem cu rol cu tot. Ies piese de teatru care ar merita să fie vizionate de un public larg, unele dintre ele sunt comedii care ar avea efect de a distra și pe cei mai riguroși.

Pe cărări de…pădure, chiar și noaptea! Drumețiile sunt ocazia în care copiii se apropie și mai mult de natură, le povestim despre animalele din zonă, despre cum putem să ne ferim de cele care ar putea să fie periculoase, cântăm cântecele, spunem bancuri și ne minunăm de vegetație, de păsări și tot ce ne apare în cale.

Tirul sportiv este un sport individual care constă în tragerea cu cea mai mare precizie la țintă fixă sau țintă în mișcare. Se practică de sute de ani și dezvoltă o serie de abilități.

Sportul național din Buthan, aduce multă bucurie când e practicat la Lerești. Asemeni tirului cu pistol/pușcă, tirul cu arcul dezvoltă o serie de abilități.

Nu e nevoie de descriere a activității în sine, dar e nevoie de o descriere scurtă a efectului pe care îl are: bucurie totală.

TOAMNA

Tabăra gospodarilor, tocmai pentru că toamna este sezonul culesului, dar și sezonul „borcaniadei”, cel în care se pregătesc borcanele de murături, dulcețuri, gemuri.

Atelierele, care nu mai au nevoie de detalii, pentru că rezumă atât de bine acțiunea.

Se iau dovleci dolofani sau zvelți și se pornește sculptatul lor după imaginația celor mici. Se desenează ochi și gene, se conturează guri mari și rânjete înfricoșătoare. Rezultatul: felinare originale!

Roșii, verzi, galbene, atârnând pe crengi poziționate la înălțime joasă sau cocoțate la înălțime, merele se lasă culese de mâinile hărnicuțe ale copilașilor. Pentru ei, e fascinant să vadă cu ochii lor rodul muncii. Pentru alții, pofta e mai mare decât cheful de muncă. Pentru toți, activitatea e una distractivă și plăcută.

Sau despre cât de ușor se dă gustul chimic al sucului din comerț pe gustul autentic al sucului de mere. Iar când tu participi la producerea lui, în toate etapele, bucuria de a-l consuma e mult mai mare.

Îi pregătim să devină gospodari! Pentru că tradițiile, gustul autentic nu trebuie să se demodeze vreodată.

Toamna ne oferă atât de multe materiale pe care putem să le folosim în atelierele de creație! Și nu numai! Și în ateliere de distracție, drept pentru care avem deja celebra bătaie cu frunze.

Avem ocazia să ne deghizăm în cine vrem și să intrăm în rolul fantomei, al prințesei, al vrăjitoarei. Mai mult decât o petrecere de costumat, o petrecere a actorilor.

IARNA

Tabăra de derdeluș. De fapt, sunt taberele în care profităm de zăpadă ca să construim cazemate, oameni de zăpadă giganți, să ne bulgărim, să mergem la derdeluș și să ne bucurăm de zăpadă, alunecând pe ea cu sania, folia și orice alt accesoriu ne face să zburăm.

Să faci om de zăpadă din materiale din care nu te-ai fi gândit. Globulețe din șosetuțe pictate. Să faci fulgi de zăpadă sculptați pe lemn. Și câte și mai câte! Pe toate le poți face cu multă creativitate la atelierele de creație ale iernii.

Obraji de roșu aprins, râs de zguduit ulița, sanie ce zboară cu viteză amețitoare și cu deraieri, dar fără accidentări, doar cu hohote de râs mai aprinse. Așa arată sesiunile de derdeluș pe dealurile din Lerești. Copiii se bucură în voie de tot ce are iarna mai frumos și mai pufos: zăpada.

Cercuri rotunde, unu-i corpul, altu-i capul. Unii sunt dolofani, alții mai subțirei, alții sunt frați cu Pinnochio, unii au tigăi-pălării de zici ca sunt scoși de pe podium 😊 De ce le place copiilor atât de mult să facă oameni de zăpadă? Pentru că zăpada ia forma unui…om. Așa cum și-l imaginează ei, croit după tiparele imaginației lor. Și câtă bucurie îl încearcă pe creator!

Facem cazemate. Mari, înalte. Adevărate fortărețe. Iar muncitorii la cazemate își consumă energia într-un mod nu doar creativ, ci și recreativ.

Bătăile cu bulgări sunt pentru copii un prilej să râdă cu poftă, să își atace „inamicii” în jocuri de rol, să trăiască prin joc magia iernii.

Când se lasă seara, avem în program jocuri de cabană: jocuri care antrenează memoria, mintea, dar și jocuri care stârnesc amuzamentul.

Farmecul vietii la tara poate fi trait de copilul tau in taberele noastre!